[conspire] sound prob Ensoniq ES1371 on Fedora 7

Darlene Wallach freepalestin at dslextreme.com
Wed Aug 22 21:37:27 PDT 2007

David Fox wrote:
>> I figure my sound card is supported since I see evidence
>> of it being recognized in the various output of cli
>> commands and in the log files I've checked.
> It should be, but I'm unfamiliar with Ensoniq (I use Soundblaster/Creative
> Live these days). If the card is PCI it shouldn't  be difficult to have
> native support for
> it already. If it is ISA, then all bets are off. I once attempted to get an
> ISA based sound card to work for Bruce. I wasn't entirely successful, I
> don't recall - maybe I was :).
> I used to have an ISA card (Mozart chipset) years ago. At first, getting
> support was only possible through proprietary sound drivers (which I gladly
> paid for, only $20 yearly) since they worked well. Eventually it became
> unnecessary (about the time I switched to Mandrake, from Red Hat).
> My recommendation is similar, it seems, to Heather's. Rather than attempt to
> get your sound card to work with YouTube straightaway, try to see if the
> card itself is supported. Try playing a test wav or mp3 file with the
> available tools, such as mplayer, or even more low-level, try 'play' from a
> command line with a wav or mp3 file (play is a common-enough alias/symlink
> for an incarnation of 'sox'. If your card is supported, you should be
> getting some output when you do this. Even if you can't hear anything, there
> is a sign that the card is working (otherwise you'd get cryptic kernel
> messages, :"device not found", that sort of thing. If it looks like the file
> is playing, the next thing to do is to check your mixer settings, cabling of
> sound card output (are the cables going to the right device -- is that
> output device working, that sort of thing).

What I tried to point out in my email is I don't
understand why my sound card was detected and I
heard sound during installation. I tried detecting
the sound card after installation and could hear
sound. Now I cannot hear sound when I use
system -> administration -> soundcard detection

I'm trying to figure out how to get that working
again. Then I'll worry about hearing mp3, wav,
seeing and hearing youtube.


detect soundcard

More information about the conspire mailing list