<table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" ><tr><td valign="top" style="font: inherit;">Rick,<br>
Thank you very much for your response.<br>
I followed up on all your suggestions and everything appeared to be as it should be.<br>
Out of desperation I simply "down" and "up"ed the interface:<br>
ifdown etho<br>
ifup eth0<br>
and after that all worked as it should. <br>
It appears that for reasons I can't fathom, /etc/network/interfaces 
isn't properly read during boot time (even though it is read enough such that ifconfig gives results indicating that all is well.) Forcing a re-read by putting 
ifdown and ifup in /etc/rc.local makes things work properly.  <br>
I've heard people criticizing Debian's ARM packages and this may be an example of what they are talking about.  I've also had a problem with automounting of USB connected devices.<br>Thanks again.<br>
alex<br><br>a_kleider@yahoo.com<br><br>--- On <b>Thu, 7/12/12, Rick Smith <i><rick@rbsmith.com></i></b> wrote:<br><blockquote style="border-left: 2px solid rgb(16, 16, 255); margin-left: 5px; padding-left: 5px;"><br>From: Rick Smith <rick@rbsmith.com><br>Subject: Re: [sf-lug] Connectivity problem<br>To: alex@kleico.net<br>Cc: "Alex Kleider" <a_kleider@yahoo.com>, sf-lug@linuxmafia.com<br>Date: Thursday, July 12, 2012, 4:55 PM<br><br><div class="plainMail">In Linksys, you will need to add a static route for<br>10.0.11.0/24 to 172.24.16.100<br><br>In DreamPlug, you will need<br>     cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward<br>to output non-zero, which means traffic can be routed from one network <br>to another inside the DreamPlug.  If it is zero, then:<br>     sudo sh -c "echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward"<br><br>Also check its route table<br>     /sbin/route -n<br>And see
 that the default route (0.0.0.0) is to 172.24.16.254<br>If it is not:<br><br>     route add default gateway 172.24.16.254<br><br>Then from the laptop, ping 10.0.11.1 and 172.24.16.254 and then yahoo.com<br>Does that get you closer?<br><br>Rick Smith<br><br>On 07/12/2012 08:56 AM, Alex Kleider wrote:<br>><br>> Here's a configuration problem I don't understand.<br>> The network is as follows:<br>> Internet comes in as a fixed IP on the external interface of a Linksys<br>> WRG54G(v6) router with settings all pretty much at defaults.<br>> Its internal interface has IP 172.24.16.254 serving a Class C<br>> 172.24.16.0/24 network.<br>> On that network is a DreamPlug with ethernet connected<br>> at fixed IP 172.24.16.100.<br>> This DreamPlug also has a WiFi interface which serves as a wifi Access Point<br>> with fixed IP 10.0.11.1 serving another Class C 10.0.11.0/24 network.<br>> When connected to that
 access point with my laptop as a client I get<br>> (by DHCP) IP 10.0.11.100 (as I should.)<br>>  From this laptop I get the correct response to the following commands:<br>> $ dig @127.0.0.1 linuxmafia.com +short<br>> $ dig @10.0.11.1 linuxmafia.com +short<br>> but<br>> $ dig @172.24.16.254 linuxmafia.com +short<br>> fails.<br>> $ ping yahoo.com<br>> provides me with yahoo's IP address but the ping does not go through and<br>> the lap top can not make use of the internet.<br>> I can't understand how this could be.<br>> Has anyone any suggestions as to what might be happening or how to trouble<br>> shoot further?<br>> (Thanks, by the way, to Rick Moen who taught us/me on this list some years<br>> ago how to use the dig command.)<br>><br>><br>><br>> _______________________________________________<br>> sf-lug mailing list<br>> <a ymailto="mailto:sf-lug@linuxmafia.com"
 href="/mc/compose?to=sf-lug@linuxmafia.com">sf-lug@linuxmafia.com</a><br>> <a href="http://linuxmafia.com/mailman/listinfo/sf-lug" target="_blank">http://linuxmafia.com/mailman/listinfo/sf-lug</a><br>> Information about SF-LUG is at <a href="http://www.sf-lug.org/" target="_blank">http://www.sf-lug.org/</a><br>><br><br><br></div></blockquote></td></tr></table>